از منظر استاد مطهري، انقلاب اسلامي ايران داراي ويژگي هايي است كه از جمله آن «نقش زن در جمهوري اسلامي» است. و ايشان كتاب پيرامون جمهوري اسلامي وپيرامون انقلاب اسلامي را بر اين اساس تدوين مي نمايد و مي فرمايند: «روح اين انقلاب را چه از جنبه مادي، چه از جنبه آزاديخواهانه و چه از جنبه هاي ديگر، اسلام تشكيل مي دهد. در اين صورت تداومش هم در آينده بايد بر همين مبنا و اساس باشد.» (استاد مطهري، «آينده انقلاب اسلامي»، ص ۶۰ ۷۴)
لازم است جهت روشن شدن مفهوم و ويژگي هاي انقلاب اسلامي و نقش زنان در اين مورد، براساس انديشه استاد مطهري، آن را به قبل و بعد از انقلاب و آينده انقلاب تقسيم نماييم. ايشان در اين مورد عقيده دارند:
«اتفاقاً يكي از جنبه هاي جالب و حيرت انگيز انقلاب اسلامي كه مي دانيد، انقلابي است كه معيارهاي جامعه شناسان را در هم ريخته است و معادلات آنها را به هم زده است. (همان، ص ۲۰۹) چرا ايشان اين بيان را صريحاً از ديد جامعه شناسان بيان مي كنند؟ به دليل اينكه انگاره هاي مختلف قبل از انقلاب در ايران اعم از سنت و مدرنيسم نتوانسته بودند پاسخگوي زن مسلمان ايراني باشند و دقيقاً به همين دليل است كه استاد مطهري كتابي با عنوان «نظام حقوق زن در اسلام»، «مسئله حجاب»، «اخلاق جنسي» و... را ويژه پاسخگويي در مقابل تهاجمات غرب به اسلام و كيفيت حقوق زن منهاي توجه به مسئوليت و تكاليف آن در ابعاد مختلف به رشته تحرير در مي آورد. زنان با بهره گيري از دو بال آگاهي و اراده و موتور محركه انسان ساز اسلام و بهره گيري از الگوهايي همچون حضرت زهراي مرضيه (س) و حضرت زينب كبري (س) در همراهي و پيشتيباني از ارزش هاي انساني در گرماگرم انقلاب از ديد استاد اين گونه توصيف مي شوند؛ (همان منبع، ص ۲۲۰) در سفري كه خود ما رفتيم پاريس، ايشان ـ حضرت امام خميني ـ با آن تيزهوشي و دوربيني اي كه دارند صريحاً و اكيداً گفتند (قبلاً هم گفته بودند) شركت خانم ها در تظاهرات و راهپيمايي ها ـ ولو با منع صريح پدران و شوهرانشان مواجه شوند ـ واجب است. پدرها و شوهرها حق ندارند مانع شركت اينها بشوند.
بعد از پيروزي انقلاب علاوه بر اينكه رهبري انقلاب، انديشمنداني همچون استاد مطهري، مردم و خصوصاً زنان در اين انديشه بودند كه اولاً آينده انقلاب چگونه رقم خواهد خورد و ثانياً نقش اقشار جامعه جهت حفظ و تداوم انقلاب چيست؟ انديشه پيرامون چگونگي نقش زنان و ضوابط مندي و ساختارسازي اين حضور نيز مدنظر صاحب نظران و مسئولين در تدوين قوانين قرار گرفت و بر اين اساس در اولين مرحله در پيش نويس قانون اساسي و بعداً در قانون اساسي مصوب و در معرض رفراندوم قرار داده شده، بندهايي به مسائل ويژه زنان در بعد فردي، خانوادگي و اجتماعي اختصاصي پيدا كرد و همچنين در مرحله بعد در مرحله ساختارسازي و ايجاد مراكز مختلف در نظام جمهوري اسلامي ايران به اين امر همت گماشت و انديشه هاي آن شهيد بزرگوار نيز در تدوين قوانين مبنا قرارداده شد.
بر اين اساس مقام معظم رهبري فرمودند:«مبناي نظام فكري جمهوري اسلامي ايران انديشه هاي شهيد مطهري است.»