شهيد مطهري
معرفی وبلاگ
  • شهید مطهری، مرتضی مطهری، استاد شهید مطهری، استاد مرتضی مطهری، استاد شهید مرتضی مطهری، motahari ،morteza motahari
لوگوی دوستان
    شهید مطهری
    موسسه تبیان
صفحات وبلاگ

استاد شهيد مرتضي مطهري يكي از متفكران و اصلاحگران اسلامي معاصر است كه آراء و انديشه هاي او تاثيرات عميق و گسترده اي در ايران و خارج از ايران برجا نهاده است. ايشان طي بيش از سه دهه با استفاده از قلم، خطابه و بيان و تدريس به نشر انديشه هاي خويش پرداخت و پس از شهادت نيز آثار وي به نحو بي سابقه و روزافزوني مورد نشر و ترجمه به زبان هاي گوناگون قرار گرفت و در دانشگاه ها و دبيرستان ها و مجامع فرهنگي و حوزه هاي علميه بازتاب وسيعي يافت. در سال هاي پس از انقلاب، تريبون هاي بي شمار و گوناگون فرهنگي به ويژه صدا و سيما و بسياري از مطبوعات نيز ناشر افكار وي بوده و يا عميقاً متاثر از ايشان بوده اند، به گونه اي كه مي توان يكي از بانيان فكري نهضت و نظام اسلامي ايران و يكي از سلسله جنبانان حركت هاي اسلامي اخير در جهان دانست. البته تاييد كامل و مكرر رهبر و بنيان گذار فقيد جمهوري اسلامي، امام خميني (ره) از استاد مطهري در اقبال روزافزون نسبت به آثار ايشان – كه همچنان ادامه دارد – بسيار مؤثر و كارساز بود. (در قسمتي از پيام امام (ره) در نخستين سالگرد شهادت استاد آمده است: «من به دانشجويان و طبقه ي روشن فكر متعهد توصيه مي كنم كه كتاب هاي اين استاد عزيز را نگذارند با دسيسه هاي غيراسلامي فراموش شود ...» صحيفه ي نور – ج 12 – ص 51)
بخش اعظم آثار استاد مطهري در قلمرو نقد و بررسي انديشه ها و پاسخ گويي به پرسش ها و ابهامات فكري و آفت زدايي فرهنگي بوده است. بنابراين خواه ناخواه و به طور طبيعي مي توان بخش هايي از سخنان ايشان را درباره ي جريانات فكري و فرهنگ موجود در جامعه و از جمله روشن فكران دانست، اگر چه ايشان به صراحت و مستقيماً سخنان چنداني درباره ي قشر روشن فكر و اوصاف و ويژگي هاي آنان نگفته باشد. در آثار مطهري سخنان بسياري در پاسخ به نحوه ي تلقي و برداشت روشن فكران از مسايل گوناگوني همچون دين و سنت و اخلاق و ... وجود دارد كه بخشي از آن نيز از سوي ناشر آثار ايشان (انتشارات صدرا) تحت عنوان «استاد مطهري و روشن فكران» منتشر شده است.
استاد مطهري اساساً نقاد انديشه ها و به اصطلاح «انديشه سنج» بوده و انديشه هاي قديم و جديد بسياري را در آثار خود مورد بررسي و ارزيابي قرار داده است. او هم چنان كه به نقد ارتجاع و تحجر مي پرداخت، گاه انديشه مندانه به افكار به ظاهر نو و مترقي نيز مي تاخت. او با تكيه بر نقش عقل ناقد، گاه اخباري گري، اشعري گري، خارجي گري و وهابيت و جمود فكري را به نقد مي كشيد و گاه ديگر به ماركسيسم، ليبراليسم، ناسيوناليسم، كاپيتاليسم و ديگر ايسم هاي شرقي و غربي مي پرداخت و به عيارسنجي آنان مي نشست. استاد مطهري خود در اين باره در سال 1352 چنين نوشته است: «اين بنده از حدود بيست سال پيش كه قلم به دست گرفته، مقاله يا كتاب نوشته ام، تنها چيزي كه در همه ي نوشته هايم آن را هدف قرار داده ام حل مشكلات و پاسخ گويي به سؤالاتي است كه در زمينه مسايل اسلامي در عصر ما مطرح است.» (عدل الهي – انتشارات صدرا – ص 8)
بنابراين بحث هاي ايشان درباره ي جريان روشن فكري، بحث هايي محتوايي است، بدين معني كه در كمتر جايي مستقلا متعرض تعريف و تحديد معناي روشن فكري شده هم چنان كه مستقيماً به بيان نسبت آن با دين و سنت، مشفقانه و به قصد اصلاح به نقد كشيده است.



آمار وبلاگ
  • تعداد بازدید : 176931
  • تعداد نوشته ها : 228
  • تعداد نظرات : 15
  • X